Prednosti nošenja

ŠTO JE NOŠENJE BEBA?

Nošenje beba ili „babywearing“ čin je nošenja ljubljenog mališana privijenog uza sebe na jedan od mnogih dostupnih stilova, kao što su oblikovane nosiljke, slingovi, elastične ili tkane marame. Nošenje beba je dražesna kombinacija ljepote i funkcionalnosti za obitelji u pokretu! Iako se smatra relativno novom praksom na Zapadu, nosiljke za bebe i nošenje beba postoji već tisućama godina. Roditelji širom svijeta upotrebljavali su različite tkanine, šalove i druge metode kako bi ostali bliskom kontaktu s bebom dok obavljaju svoje svakodnevne poslove. To je i dalje uobičajena praksa mnogih obitelji u cijelom svijetu, pogotovo kako sve više ljudi svakodnevno otkriva dobrobiti nošenja beba.

DOBROBITI NOŠENJA BEBA

Nošenje beba omogućuje tzv. klokansku njegu, odnosno kontakt „koža na kožu”, koja ima bezbroj dobrobiti za dijete: stabilizaciju tjelesne temperature, bolji razvoj srca i pluća te olakšano dojenje.
Nošenje beba može i kod muškaraca i kod žena potaknuti lučenje oksitocina koji osnažuje emocionalnu povezanost i blagostanje.

Već je utvrđeno da nošene bebe manje plaču.

Nošenje bebe omogućuje dojenje u pokretu.

Pravilan položaj prilikom nošenja bebe može doprinijeti zdravom razvoju kralježnice.

Pozitivna emocionalna iskustva, kao što su kontakt očima i pričanje s bebom dok ju se nosi, pružaju temelj za razvoj intelektualnih sposobnosti i društvenih vještina.

Uspravan položaj i lagani pomaci prilikom nošenja mogu na prirodan način masirati točke pritiska povezane s probavom i tako pripomoći probavi djeteta.

Istinski vjerujemo u važnost edukacije za obitelji koje se zanimaju za nošenje svoje djece. Roditeljima edukatori ili edukacijske grupe mogu pružiti mnoštvo korisnih informacija, govoriti o svojim iskustvima i naučiti ih posebne vještine koje će im pomoći pri nošenju njihove djece.